Zorgkaart: alle contactgegevens van zorgverleners in de regio in één tool

Rondslingerende memoblaadjes op het bureau, contactgegevens van werkcontacten in je eigen telefoon… Daar doen we niet meer aan. Vanaf 1 december introduceerde Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg de Zorgkaart. Via deze handige tool heb je alle contactgegevens van zorgverleners in de regio altijd bij de hand. Lian Habets, praktijkondersteuner somatiek en ouderenzorg, is gebruiker van het eerste uur en deelt haar ervaringen.

Met de zorgkaart kunnen huisartsen, praktijkondersteuners en zorgverleners (in de wijk) eenvoudig de juiste zorg voor hun patiënten vinden én elkaar vinden. “Voorheen had de praktijk een eigen sociale kaart, die ik kon opvragen bij de assistentes”, vertelt Lian. “Daarnaast heb ik nog mijn eigen overzicht van zorgverleners in de wijk, zoals wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie in mijn telefoon.” De contactgegevens waren dus overal en nergens verzameld via verschillende kanalen en personen. “Dat veroorzaakte wel eens onduidelijkheid, omdat in sommige gevallen de informatie incompleet was”, gaat Lian verder. “Het kwam ook voor dat de gegevens niet up-to-date waren en de opgeslagen contactpersoon niet meer werkzaam was bij een organisatie.” Dit alles resulteerde in veel zoekwerk, waardoor er veel tijd verloren ging.

Efficiënt werken

Al die onduidelijkheid is dus niet meer het geval met de komst van de Zorgkaart. Deze applicatie maakt het gemakkelijk om de juiste zorgverlener te vinden voor patiënten. Lian maakt dan ook dankbaar gebruik van de Zorgkaart. “Het ligt er natuurlijk aan met welke hulpvraag de patiënt naar de praktijk komt. Soms pak ik de applicatie er drie keer op een dag bij, soms drie keer per week”, zegt Lian. “We kunnen de app raadplegen tijdens het consult om te kijken waar een patiënt terecht kan voor bijvoorbeeld orthopedische schoenen. Omdat je de adresgegevens van de patiënt kunt invoeren zie je meteen welke zorgverleners in de buurt zijn.” Bovendien kan Lian de Zorgkaart raadplegen wanneer zij zelf vragen heeft voor zorgverleners. “Er zitten ook allerlei handige zoek- en filterfuncties in de Zorgkaart. Zo kun je doelgericht en snel zoeken naar zorgverleners in de lichamelijke en geestelijke zorg en het sociaal domein.”

Altijd up-to-date

Diverse zorgverleners die zijn opgenomen in de Zorgkaart kunnen (al) zelf hun gegevens wijzigen indien dit nodig is. Zo weet je als gebruiker van de app zeker dat de informatie klopt. Bovendien wordt de database van de Zorgkaart beetje bij beetje uitgebreid, zodat er nog meer zorgverleners in de regio zichtbaar worden. Door gebruik te maken van de tool ontdek je misschien ook ‘nieuwe’ opties voor zorg in de buurt.

Het is Lian opgevallen dat sommige zorgpartners nog niet zijn opgenomen in de Zorgkaart. “De 3D-consulenten bij de gemeente Kerkrade bijvoorbeeld. Zij zijn heel laagdrempelig te benaderen bij ad hoc situaties en complexe casussen op het gebied van ouderenzorg, maar ook jeugdzorg”, legt ze uit. “Het lijkt me een meerwaarde dat de verschillende gemeenten in de regio ook betrokken raken bij de Zorgkaart.”

 Aan de slag met de Zorgkaart

Wil je net als Lian ook gebruikmaken van de Zorgkaart? Log in op je account van de HuisartsenOZL werkafspraken-app en ga naar ‘Mijn Regio’ of klik op deze link.

Heb je aanvullingen voor de Zorgkaart? Deel ze met ons via support@hozl.nl. Zo maken we de tool nóg beter.

Tip: sla de Zorgkaart op in je favorieten binnen je webbrowser. Zo heb je de tool met één muisklik bij de hand!

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.