Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is een ziekte waarbij de glucosewaarde (glucose) in het bloed chronisch verhoogd is. Dit komt doordat de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert en/of doordat insuline minder werkzaam is. Hierdoor blijft de lever teveel glucose produceren en nemen de lichaamscellen onvoldoende glucose op uit het bloed. Het glucosegehalte van het bloed (de bloedsuikerspiegel) stijgt dan.
Wanneer het glucosegehalte in het bloed te hoog is, worden vooral de kleine bloedvaten in het lichaam aangetast.

Leefgewoonten en diabetes hangen nauw met elkaar samen. Gezonde voeding, veel bewegen en niet roken zorgen ervoor dat ook de diabetes patiënt langer gezond en actief blijft. Om te zorgen voor goede begeleiding en advies op het gebied van voeding, wordt er nauw samengewerkt met gespecialiseerde diëtisten.

Eén van de belangrijkste complicaties bij diabetes is slechtziendheid of zelfs blindheid. In de meeste gevallen is dit te voorkomen door zorgvuldige controle, waardoor vroeg ingrijpen mogelijk is. De optometrist is één van de zorgverleners die nauw samenwerkt met de huisarts.