Zorgketen Limburg luidt noodklok

We hebben in Zuid-Limburg het hoogste aantal besmettingen in heel Europa! Als we zo doorgaan loopt de zorg helemaal vast. Door de enorme toestroom van nieuwe coronapatiënten en het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel staat de continuïteit van alle zorg zwaar onder druk. Dit zorgt niet alleen voor problemen in de ziekenhuizen, maar ook bij huisartsen, verzorgings- en verpleeghuizen, de thuiszorg, de GGZ, gehandicaptenzorg, ambulancedienst en de GGD.

Daarom roepen alle zorgpartijen in Zuid-Limburg u dringend op om mee te helpen. Samen kunnen wij voorkomen dat de zorg vastloopt. Het allerbelangrijkste dat u voor ons allen kunt doen is u aan de geldende maatregelen te houden en de zorg te helpen als professional of vrijwilliger. Dan moet het ons samen lukken om voor iedereen de noodzakelijke zorg te leveren.

Wat zijn de gevolgen voor u?
U krijgt niet de zorg zoals u gewend bent. Niet dringende zorg wordt niet meer geleverd. Zorgprofessionals moeten kiezen wie, wanneer en waar u zorg krijgt. Als u minder ernstige klachten heeft, moet u langer wachten op een afspraak bij de huisarts. Uw operatie voor bijvoorbeeld uw hernia, heup of knie wordt uitgesteld. Ook als u wacht op een hartoperatie of kankerbehandeling kunt u wellicht niet direct geholpen worden. Wij begrijpen dat dit vreselijk is voor u. Ook voor ons is dit een afschuwelijk scenario met een enorm dilemma. Wij willen juist iedereen helpen maar de zorgvraag is nu groter dan het aanbod.

Blijvende inzet zorg
Onze medewerkers blijven zich voor u inzetten. Zij werken ontzettend hard en staan 24 uur per dag klaar.
Wij doen er alles aan om extra bedden te regelen voor zieke patiënten en werven continu extra personeel. Kinderopvang wordt geregeld voor zorgpersoneel zodat zij door kunnen blijven werken Alle zorgaanbieders hebben samen opgeschaald om de zorg in beweging te houden. Wij vragen dan ook uw begrip voor de moeilijke omstandigheden en dat u soms helaas niet kunt rekenen op de gewenste zorg.

Wat kunt u doen?
Help ons voordat het te laat is. Help waar u kunt. Help ons helpen.

  • Houd u aan de maatregelen. Laat u testen bij klachten en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Vermijd drukke plekken, houd 1,5 meter afstand en draag een mondmasker waar het verplicht is. Was en ontsmet regelmatig uw handen en zorg voor voldoende frisse lucht. Dit blijft voor ons allemaal het belangrijkste wapen in de strijd tegen corona.
  • Raadplaag bij medische klachten altijd eerst www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl voordat u contact opneemt met de huisarts.
  • En natuurlijk kan en mag u komen helpen! Want als u ergens van betekenis kunt zijn, dan is het in de zorg. Meld u aan als medisch of niet-medisch geschoolde vrijwilliger
    of solliciteer op openstaande vacatures in de zorg. Er is een grote behoefte aan extra handen. Zorg aan Zet heeft speciaal voor niet-medische vrijwilligers een nieuwe website ingericht:
    www.helpdezorglimburg.nl. Op deze website gaan de zorginstanties de komende periode hun aanvragen voor vrijwilligers plaatsen. Vacatures zijn te vinden op www.zorgnetlimburg.nl.
    (Oud-)zorgprofessionals kunnen zich ook inschrijven op www.nationalezorgreserve.nl.

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.