Slaapexpert Mandy gaat voor betere slaapzorg

Per 1 september kunnen praktijkondersteuners GGZ, verpleegkundig specialisten en huisartsen van Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg met al hun vragen over slaapproblematiek terecht bij ‘POH slaap’ Mandy Glezer. Zij deelt haar kennis en kunde op verschillende manieren, zodat ze samen met haar collega’s de slaapzorg in Oostelijk Zuid-Limburg nog beter kan maken.

Hulp in de eerste lijn

Mandy begon als praktijkondersteuner GGZ bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en specialiseerde zich in slaapproblematiek. Na het afronden van haar master Gezondheidsinnovatie groeide ze door tot slaapexpert binnen de regio. Twee jaar lang werkte ze aan het herkennen, bedenken en uitwerken van innovatieve oplossingen op organisatieniveau met als onderwerp verbetering van slaapzorg in de eerste lijn. Innovatie, leiderschap en onderzoek stonden hierbij centraal. Huisartsen Oostelijk Zuid Limburg is de eerste organisatie die in samenwerking met Kempenhaeghe een breed scholingsplan voor insomnie heeft ingezet.

Eén van Mandy’s doelen is om professionals zoveel mogelijk kennis bij te brengen over gedragsmatige slaapbehandeling in de eerste lijn, zodat patiënten met slaapproblematiek, waar mogelijk, binnen de huisartsenpraktijken worden geholpen. Niet met medicatie, maar met Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie (CGT-I). “CGT-i is een bewezen effectieve methode die insomnieklachten al binnen zes weken kan verminderen”, legt Mandy uit. “Diverse wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen CGT-i in de eerste lijn.” Mandy identificeerde in haar onderzoek organisatorische aspecten en gedragsgerelateerde aspecten over de toepassing van CGT-i in de eerste lijn. Met deze kennis kan ze de borging van CGT-i in de regio OZL verbeteren.

CGT-i in de huisartsenpraktijk

Slaapproblemen hebben vaak meerdere uiteenlopende oorzaken, maar specifieke gedachten en gedragingen kunnen slapeloosheid in stand houden, waardoor chronische slapeloosheid kan optreden. Mandy: “Slapeloosheid komt ook veelvuldig voor bij stemminggerelateerde klachten of pijnklachten. Snelle en effectieve behandeling is noodzakelijk. CGT-I is een veelgebruikte en effectieve benadering voor de behandeling van slapeloosheid. Het richt zich op verschillende aspecten van slaap, waaronder leefstijlinterventies, slaaphygiëne, het uitdagen van negatieve gedachten over slaap, ontspanningsoefeningen en gedragsinterventies zoals stimuluscontrole en slaaprestrictie. Na drie tot vier gesprekken is er vaak resultaat te merken”.

Kennisdeling

Ook wil Mandy haar kennis en kunde delen met andere praktijkondersteuners GGZ, huisartsen en verpleegkundig specialisten in de OZL-regio. “Ze kunnen mij consulteren voor vragen over slaapproblematiek of de begeleiding van CGT-I. Dat doe ik op locatie in de huisartsenpraktijk, maar ook op afstand via de mail”, vertelt Mandy. “Daarnaast verzorg ik informatiebijeenkomsten, workshops en intervisies.”

Inmiddels zijn er ruim veertig professionals geschoold in de OZL-regio middels de CGT-i e-learning, ontwikkeld door LeerSlapen. Mandy was nauw betrokken bij dit project. “Samen met Dr. Ingrid verbeek, Somnoloog bij Kempenhaeghe, gaf ik vorig jaar training en intervisie aan HuisartsenOZL. Met de CGT-I e-learning leren professionals hoe je insomnie kunt herkennen en behandelen in de eerste lijn.” Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor de behandeling van insomnie bij comorbiditeit. Na afronding kunnen deelnemers CGT-i zelf toepassen bij patiënten en krijgt men toegang tot een online behandelmodule I-sleep, geschikt voor patiënten.

Ben je praktijkondersteuner GGZ en wil je meer weten over de scholing Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnie (CGT-I) of werken met I-sleep, de online patiëntenmodule? Kijk op www.leerslapen.nl.

Slaapzorg zichtbaar maken

De komende tijd focust Mandy zich ook op het zichtbaar maken van de zorgprofessionals die CGT-I toepassen in de regio. “Alle professionals die deze behandelvorm toepassen, kunnen zich zichtbaar maken in de zorgkaart zodat ze snel vindbaar zijn voor artsen of andere professionals”, vertelt ze. “Het komt nog veel voor dat patiënten verwezen worden naar de tweede lijn, terwijl een behandeling toch goed binnen de eerste lijn past. Daarnaast blijf ik vanuit mijn rol als slaapexpert en zorginnovator samenwerken met andere partijen om de slaapzorg in de regio blijvend te verbeteren.”

Contacteer slaapexpert Mandy!

Wil je gebruikmaken van Mandy’s expertise? Neem contact op via m.glezer@hozl.nl of 0613061170.

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.