Leefstijlloket Zuyderland en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg wordt uitgebreid

Het Leefstijlloket dat Zuyderland en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HuisartsenOZL) in april vorig jaar zijn gestart bij de afdeling Cardiologie, wordt voortgezet en bovendien uitgebreid naar andere specialismen. Ook de vakgroepen Longgeneeskunde, Orthopedie en Heelkunde zullen voortaan patiënten gaan doorverwijzen naar het loket in Zuyderland Heerlen. De pilot van het leefstijlloket heeft in 2023 zeer positieve resultaten opgeleverd. Daarnaast onderstrepen patiënten de positieve meerwaarde van het loket als aanloop om te starten met een gezondere leefstijl.

Op 1 april 2023 zijn Zuyderland en HuisartsenOZL samen gestart met een leefstijlloket bij de afdeling Cardiologie op locatie Heerlen. Het idee ontstond vanuit de gezamenlijke opdracht om gezondheid voorop te stellen in plaats van ziekte. Patiënten die gemotiveerd zijn om aan een gezondere leefstijl te werken, worden doorverwezen naar het loket door één van de Zuyderland-cardiologen. Patiënten vinden het Leefstijlloket vanaf nu ook op een vaste plek: de Tussenverdieping in centrale hal (voormalig PSB) van Zuyderland Heerlen.

Gezonde levensstijl

De leefstijlprofessionals binnen het Leefstijlloket kunnen patiënten helpen om dichtbij huis aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Te weinig beweging, stress en ongezonde voeding, maar ook roken, alcohol en drugs kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziekten en het verergeren van klachten. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het lichaam en de geest. Het Leefstijlloket vormt een eerste stap in de goede richting.

Pilot in 2023

De pilot van het Leefstijlloket vorig jaar, toonde veel positieve resultaten opgeleverd. Maar liefst 73% van de 233 patiënten die het Leefstijlloket bezochten, zijn na 6 maanden nog steeds aan de slag met een gezondere leefstijl. Daarnaast onderstrepen patiënten de positieve meerwaarde van het Leefstijlloket als aanloop om te starten met een gezondere leefstijl.

Allesomvattende sociale netwerkkaart

Naast de vakgroep Cardiologie, sluiten nu dus ook Longgeneeskunde, Orthopedie en Heelkunde patiënten gaan doorverwijzen naar het Leefstijlloket. Naast deze uitbreiding in de interne organisatie versterkt het loket ook de samenwerking met regionale partners. Zo ontstaat een netwerk van leefstijlloketten, zowel binnen Zuyderland als in de wijk. Gezamenlijk aan een allesomvattende (Zuid-Limburgse) sociale netwerkkaart voor leefstijlinterventies is daarbij het streven.

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen rondom het Leefstijlloket en kom je graag met hen in gesprek? Neem dan contact op via leefstijlloket@zuyderland.nl

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.