De Limburger: Miljoenenbesparing huisartsen

Miljoenenbesparing huisartsen
Door Hennie Jeuken, Maastricht

Minder doorverwijzingen en een besparing van naar schatting vijf miljoen euro per jaar. Dat is de inzet van meer samenwerking van de zeventig huisartsen in oostelijk Zuid-Limburg, die daartoe een meerjarencontract met zorgverzekeraar CZ hebben gesloten.

Dit regionale meerjarencontract is een landelijke primeur, aldus CZ. De huisartsen krijgen van de zorgverzekeraar ook iets meer geld per patiënt. Het contract vloeit voort uit het PlusPraktijken-project dat veertien huisartsen in de regio in 2016 met CZ als proef startten.

De dokters van deze PlusPraktijken kijken bij elkaar in de keuken, leren van elkaars behandelwijzen, werken met een online portaal en hebben nauw contact met andere zorgverleners in hun wijk. Daardoor verwijzen de praktijken gemiddeld 123 keer per jaar minder door naar de duurdere zorg in het ziekenhuis, zo bleek afgelopen jaar uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dat bespaart miljoenen terwijl de gezondheid en tevredenheid van de patiënt gelijkblijven, verklaarden de onderzoekers.

De huisartsen in Oostelijk Zuid-Limburg gaan nagenoeg allemaal werken volgens de PlusPraktijken-methode. Dat betekent ook dat ze in plaats van een tweejarig contract een vierjarige samenwerking aangaan met CZ. Volgens de verzekeraar biedt dat de artsen meer comfort en mogelijkheden om de zorg samen verder te innoveren. Bem Bruls, bestuurder huisartsenzorg bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, beaamt dat. „We gaan bijvoorbeeld zorg op afstand meer inzetten. Maar patiënten online actief te krijgen, vergt ook meer tijd van de doktersassistente voor uitleg. Als ze extra geld krijgen kunnen praktijken formaties uitbreiden.”

Inmiddels zijn in de Westelijke Mijnstreek ook enkele huisartsen gaan werken volgens die PlusPraktijken-methode. „Als dat positief is gaan we het uitbreiden”, zegt Wiro Gruisen van CZ.

Enquire now

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.