
Uitdagend, snel en heel veel afwisseling. Zo zou je het werk van een triagist in een notendop kunnen omschrijven. Maar er is nog zó veel meer, weten Loubna en Suzanne te vertellen. Als het aan hen lag zouden meer collega’s een uitstapje naar het vak van triagist moeten maken, al is het maar voor een paar uur per week. Want alles wat je leert op de huisartsenpost, is waardevolle kennis die goed van pas kan komen in een dagpraktijk.
De huisartsenpost is bedoeld voor acute medische spoedklachten, klachten die niet kunnen wachten tot de huisartsenpraktijk weer open is. Het is dus vrijwel nooit rustig op de huisartsenpost. Sterker nog, hectiek hoort erbij. Een team van triagisten, een coördinator van dienst en een telefoon-/regiearts zorgen er in het callcenter van de huisartsenpost voor dat patiënten die contact opnemen snel én accuraat geholpen worden. Dit doen ze samen met een aantal consult artsen, verpleegkundig specialisten, visite artsen en chauffeurs.
De werkzaamheden bestaan onder andere uit het geven van telefonische adviezen, geruststellen van patiënten, inplannen van consulten of visites en het uitvoeren van balie of omloop werkzaamheden. Dit is bijvoorbeeld het assisteren bij hechten, bloedprikken of urineonderzoek. Deze taken maken het werk van een triagist afwisselend, echter is de kerntaak het aannemen van binnenkomende telefoontjes. “Er komt een hoop bij kijken, want als triagist moet je aan de telefoon in korte tijd knopen doorhakken, intuïtief zijn en veel vragen stellen”, vertelt Suzanne. “Op basis van de uitgevraagde informatie beslis je of het geven van een advies voldoende is of dat het noodzaak is om de patiënt te zien op de post of een visite af te spreken. Om zo’n beslissing te maken, is inzicht en brede medische kennis nodig.”
Werkend leren op de huisartsenpost
Wanneer je op de huisartsenpost wilt werken is het verplicht om de opleiding voor triagist te volgen en het diploma te behalen. “Om triagist te kunnen worden heb je minimaal een diploma doktersassistente of een diploma mbo 4 in de zorg nodig”, legt Loubna uit. “Het tempo bepaal je zelf, zolang je de triage opleiding binnen twee jaar afrondt.”
Voor het behalen van een triagediploma, dien je aan een aantal criteria te voldoen: je hebt minimaal 1040 uur of 1 jaar werkervaring als doktersassistente nodig en daarnaast minimaal 200 uren werkervaring op de huisartsenpost. Verder dien je te slagen voor het Landelijke Kennisexamen Triage, dien je je praktijkbeoordeling met een voldoende af te sluiten en worden er eisen gesteld aan de beoordeling van de door jou gevoerde triagegesprekken. Tijdens dit traject word je gecoacht in gespreksvoering. Als het plaatje compleet is, krijg je het triagediploma. Je werkt én wordt tegelijkertijd opgeleid. Ook na het behalen van je diploma blijf je in ontwikkeling door interne cursussen en scholingen te volgen.
Daar hebben ook Loubna en Suzanne profijt van gehad. Loubna is in de afgelopen jaren doorgegroeid van triagist naar coördinator van dienst en sinds 3 jaar naar de functie teamleider. Hiervoor heeft ze de hbo-opleiding Zorgmanagement gedaan. Suzanne is van triagist naar de functie coördinator van dienst gegroeid.
Triage, iets voor jou?
Het werk als triagist is dus veelzijdig en geen enkele dienst of telefoontje is hetzelfde. Daarbij valt het werken op de huisartsenpost ook goed te combineren met een studie of een gezin. “Doordat de huisartsenpost door de week vanaf 17.00 uur geopend is, heb je overdag vrij voor het volgen van een studie of eventueel het brengen of ophalen van kinderen van school”, legt Loubna uit. “Dat betekent wel dat je in de avonduren, het weekend en met feestdagen dienst kunt hebben, maar daar staan ook goede financiële toeslagen tegenover.”
Bovendien ben je als triagist niet bezig met administratieve rompslomp. Je bent aan het einde van je dienst écht klaar. “Je hoeft je niet druk te maken om telefoontjes die je de volgende dag nog moet plegen of herhaalrecepten die je moet aanvragen voor patiënten”, vertelt Suzanne. “Er liggen geen taken die je moet voorbereiden voor de volgende dienst. In de dagpraktijk, waar ik ook werk, heb je dat bijvoorbeeld wel.”
Suzanne en Loubna vinden het heerlijk om te werken op de huisartsenpost. Ze willen dan ook graag andere collega’s enthousiasmeren om bij de huisartsenpost aan de slag te gaan. “Het werk op de huisartsenpost zorgt voor een boost van je medische kennis en alle skills die je hier leert kun je ook in het dagelijks leven toepassen”, zegt Suzanne. “En ook niet onbelangrijk: je hebt geweldige collega’s om je heen!” Loubna: “De diversiteit binnen het team is ook onze kracht, het werken op de huisartsenpostpost kan goed gecombineerd worden met een baan overdag of studie. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het werken op de post, kom dan een keer vrijblijvend meelopen tijdens een dienst. We kunnen altijd extra handen gebruiken, al is het maar voor één dienst per week!”
Benieuwd naar jouw mogelijkheden als triagist op de huisartsenpost?
Neem contact op met een van de teamleiders: Loubna Abrak, Patricia Vincken of Vera Förster via 045-6317295 (bereikbaar tussen 8:30 en 16:30 uur) of via het e-mail adres tema@hozl.nl