Vasectomie in de eerste lijn (26-04-2016)

Substitutie van zorg, makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn de initiatieven hier in de regio veelbelovend. Vasectomie is een ingreep waarbij substitutie direct concreet is. Sinds december 2014 voert huisarts Micha Lutgens de ingreep uit in de eigen praktijk. Om de ingreep te leren heeft hij 12 vasectomieën onder supervisie uitgevoerd.


Huisarts Lutgens:  “Ik was al langer van plan dit te gaan doen. Kleine chirurgie blijft toch mijn interesse hebben. Van de patiënten krijg ik louter positieve feedback: laagdrempelig en ontspannen en goedkoper dan in het ziekenhuis.

Behalve de eigen patiënten krijg ik ook af en toe een verwijzing van een collega uit een omliggende praktijk. Goed geregelde wijkgerichte zorg, toch!”.


HuisartsenOZL: "Dit is inderdaad een mooi voorbeeld van substituties van zorg.  Dit huisarts-initiatief  draagt hier weer aan bij. Binnenkort vindt uitbreiding van verrichtingen plaats in PlusPunt Medisch Centrum, waaronder de ingreep vasectomie, waarvoor de patiënt ook hiervoor niet meer naar het ziekenhuis hoeft."